Hobbiborász képzés

Egynapos élményoktatás ebéddel, és borkóstolóval. A tanfolyam felnőttképzési tanúsítvánnyal zárul.

A tanfolyamról

A képzés célja: Hogyan lehet jó bort készíteni otthoni, kisüzemi környezetben, hogyan működik egy borászat.

Wéber Rudolf: tulajdonos / oktató
Gépészmérnökként elvégeztem a korábbi Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzését, majd a Borschola WSET Sommelier képzését is. Társadalmi munkában a Neszmélyi Borút Egyesület alelnöke és a helyi Esterházy Szőlő és Bortermelő Egyesület elnöke is vagyok. Fontos számomra, hogy együttműködjük a környékbeli pinéceszetekkel, és minden idelátogató megtapasztalja nem csak a borkészítés varázsát, hanem a Neszmélyi Borvidék különlegességét is.

A fogadó ital után a szőlőterületen a szőlészettel kapcsolatos ismereteket és tennivalókat fogom elmagyarázni, a présházban a szőlőfeldolgozás gépeit és műveleteit, a pincében a borkészítés és kezelés műhelytitkait mutatom meg.
Az öltözetet érdemes a programhoz és időjáráshoz igazítani!

pince_kepzes1
pince_kepzes2

Képzés ára

24.000 Forint

A tanfolyam, és a képzési díj része:

  • a szőlészeti és borászati képzés,
  • az ebéd,
  • és a borkóstoló.

A végén minden résztvevő számára hivatalos felnőttképzési tanúsítványt állítunk ki.

Időpontok és jelentkezés

November 2. szombat 09:00-15:30

Érdeklődésüket kérjük telefonon (+36 20 945 9464) ,
jelentkezésüket emailen (kepzes@weberpince.hu)
jelezzék, a kiválasztott időpont és a díjbekérő kiállításához szükséges adatok (név, cím, telefonszám) feltüntetésével.

A képzés díját az általunk küldött díjbekérő alapján tudják előre utalni.

pince_kepzes4
pince_kepzes5
pince_kepzes3

A tematika

Szőlészet:

1. A termőhelynek megfelelő szőlőfajták kiválasztása, kiemelve a rezisztens és az aszálytűrő fajtákat.
2. Támrendszer, művelésmód, metszés jelentősége.
3. Tápanyag utánpótlás lehetőségei, ökológiai szempontok.
4. Növényvédelem lehetőségei, bio szerek használata.
5. Erózió elleni védekezés, talaj kiszáradás megelőzése, talajművelés.
6. Eszközigény, beszerzési lehetőségek.

Borászat:

1. Szüreti időpont megválasztása: fenológiai érettség, mustfok és savszint mérés
2. Szüret megszervezése, kivitelezése.
3. Szőlő feldolgozása, zúzás-bogyózás, cefrekezelés, préselés.
4. Mustkezelés, hűtés, ülepítés.
5. Irányított vagy spontán erjesztés, tápanyagpótlás.
6. Borkezelés: fejtés, kénezés, töltögetés, derítés, szűrés.
7. Palackozás: palackozáshoz szükséges anyagok: üveg, dugó, csavarzár.
8. Bortárolás, borok élettartama, befolyásoló tényezők.
9. Eszközigény, beszerzési lehetőségek.

Borkóstolás 6 borral:

1. Kóstolási alapismeretek.
2. Borsor összeállítása: szín, cukorfok, savszint alapján
3. Hőmérséklet jelentősége.
4. Pohárfajták.
5. Borkorcsolyák megválasztása.
6. Bor-étel párosítás.

A program interaktív, a felmerülő kérdésekre azonnal ki tudunk térni.

Wéber Családi Pince

Családias pincénk a Neszmélyi borvidék egyik különleges adottságú településén, Tata mellett Bajon található. Minden vendégünket szívesen várjuk nálunk!